top of page
  • Obrázek autoraeli.nezvalova

Nákup potravin při hubnutí či udržování?




Potraviny, které ti pomůžou ke štíhlejší postavě

NEEXISTUJÍ!

.

Omlouvám se těm, které jsem zklamala a kteří zde očekávali seznam potravin a výrobků, pomáhající k lepším výsledkům.



Kdyby to bylo tak jednoduché, nikdo z nás by se tím netrápil. Ke zdravému, funkčnímu tělu a krásné postavě se musíme projíst. To zajisté. Z různých zdrojů z venčí se na nás valí, že vyvážený a pestrý jídelníček je základ našeho snažení. Aneb co do těla dáš , to ti vrátí.


Takže pokud si své tělo dlouhodobě zanášíte nečistotami z jídel a výrobků, které konzumujete, určitě se to projeví jak na vašem zevnějšku ( pupínky, mastná pleť, padání vlasů, křehčí nehty , apod...) , tak i zevnitř ( špatné trávení, nafouklé břicho či plynatost, pocity "kamene" v žaludku , únava, nechutenství k jídlu ...).

" Být aktivní " je základ naší funkčnosti


Neříkejte mi, že je pro vás " gaučing " ten nejlepší sport z dlouhodobého hlediska. A teď se nebavím v tom smyslu, když se jdete po obědě natáhnout či když po náročném týdnu / víkendu prostě toužíte po dnu " nic nedělání " . To je v pořádku, takovou formu odpočinku tělo potřebuje, i já ji praktikuji, když cítím, že mi už dochází " šťáva" .


Přece neležíte od rána do večera v posteli s PC nebo mobilem v ruce, nescrollujete sociální sítě a nerozbalujete jeden balíček chipsů za druhým?



To mě přivádí k perličce z parkoviště. Nedávno jsem (ne)vyslechla jeden zajímavý rozhovor. Paní se bavila s pánem o práci a najednou mu povídá:

" Víš jak já si vždycky ráda a s chutí otevřu v práci balíček chipsů a celý ho tam na posezení sežeru? "


Alespoň to sledování sociálních sítí vás donutí k určitému "pohybu" rukou a prsty na nich, #howweird . Bohužel i takoví jsou, naprosto pasivně žijící ( podle toho i vypadající ) lidé, kterým jejich doslovné nicnedělání vyhovuje.


Dle mého si ale myslím, že u nás v ČR, není "gaučing" tak populární, jako v jiných zemích. Takže pokud se i sebemíň , ale se snahou, hýbete, aktivně chodíte na procházky, cvičíte či sportuje a děláte jiné aktivity, které vás baví a naplňují, se správně nastaveným jídelníčkem to zkrátka půjde, pustíte - li si do něj občas i něco méně #healthy .

Zdravé X Nezdravé , Dobré X Zlé, Čisté X zpracované

NEEXISTUJE!

.

A jsme opět na začátku.


Pokud jste až do teď nepochopily podstatu článku a obsah, na který v něm narážím, pokusím se vám to vysvětlit na tradičním dělení potravin, které je v dnešní době tak populární.


Teď se nehodlám bavit o fastfoodech a podobných řetězcích, mám na mysli potraviny, výrobky , které seženeme běžně v supermarketech, eshopech, malých krámcích v podloubích našich náměstí apod..


Čím to, že my, lidé, jsme začali dělit produkty z přírody, tedy ty čisté chcete - li, i ty zpracované a začali jsme jim přiřazovat různé nálepky.



Když vám teď povím tajemství, že i obyčejné ovesné vločky jsou zpracovaná potravina, zpotíte se nervozitou až na nejmenované části těla s tím, jak je možné, že jíte zpracované potraviny, když si zakládáte na zdravém životním stylu?!

Ono, logickým úsudkem, lze odvodit, že každá zpracovaná potravina = potravina, která prošla určitým procesem úpravy / zpracování. Konkrétně u ovesných vloček jde o obilí - oves, které se zpracovává do výsledného produktu, který tak rádi využíváte ve svém jídelníčku v jakékoliv kombinaci.


Tedy i zpracovaná potravina může být

" zdravá" . A heleme se, další nálepka, která se tak hojně využívá v obchodním průmyslu #bussines .


Z čeho lidé vyvozují, že je pro ně určitá potravina či produkt zdravý a či ne?


Nehledě na to, že každý jsme naprosto individuální jedinec , který preferuje jiný výběr a samozřejmě i jiné potřeby pro naše zdravé tělo. Někomu chybí železo, někomu chybí hořčík a někdo má přísnou dietu , protože má velmi závažné zdravotní problémy či onemocnění. Nikdy nevíte, co za informátora se za vypuštěnou informací skrývá a jakou má svoji diagnózu. Proč se následně nesmyslně omezovat a utápět se v jídelníčcích o pěti potravinách jen proto, že jste to někde vyčetli nebo vám to váš " výživový poradce " naordinoval #pryčodněj .


Samozřejmě si tímhle sebepoznáním a sebepochopením musí projít asi každý z nás. Ne nadarmo se omílá " chybami se člověk učí ". Opravdu to tak je. Kolikrát vám někdo řekl, že se tohle nesmí, je to "zlé" a musíte dělat místo toho to " dobré " a vy jste to stejně dělali to "zlé ", dokud jste se sami "nespálili " #ahamoment . A stejně je to i s jídlem a zdravým životním stylem. Jen bych chtěla upozornit, že je tam ten AHA moment opravdu podstatný. Je totiž možné, že se někdo zasekne na určitém bodě a skončí v začarovaném kruhu nevědomostí a dezinformovanosti. Tam je už potřeba pomoc zvenčí.

Záleží na množství a zdravém rozumu

V dnešní době, kdy je snad už každý z nás svým způsobem a utvářením společnosti, tak trochu blázen #cernyhumor, pojem " zdravý rozum " poněkud zavádějící. Ale myslím, že můj kontext pochopíte.

Co se stane s vaší psychikou, když začnete rozdělovat potraviny a zkrátka vše co vám chutná, z čeho máte radost na výše zmíněné nálepky?


No brzo se z toho (po......) sesypete jak domeček z karet, protože nátlak od okolí - to, co je dovoleno a není, bude silnější. Proto prosím, než začnete přemýšlet nad vaší "závislostí, bez které neumíte žít" = milovaným jídlem, potravinou ( čímkoliv ), zamyslete se spíš, v jakém množství ji v průběhu dne / týdne / měsíce konzumujete a zda tohle není pravý důvod vašeho selhávání.


Opravdu je potřebné, pro správné fungovaní vašich orgánů ( činnost srdce ,mozku , ledvin ,atd..) , posilování paměti , imunitního systému i trávícího ústrojí ( vhodné prostředí pro váš mikrobiom ) dbát na makro i mikroživinovou stravu než na tu kalorickou. Stejně tak, jako záleží na množství, které ve stravě přijmete, tak záleží i na její

" vnitřní " skladbě.


  • Pozitivní mikroživiny ze stravy nás obohacují o potřebné vitamíny a minerály, dodávají tělu, co mu chybí - samo si nedokáže utvořit.

  • A zase kvalitní výběr jednotlivých zástupců makroživin ( bílkovin, sacharidů, tuků ) vám zaručí dostatek energie a síly, pro dosahování vašich vysněných výsledků.

Kvalita je základ, dobrota bez výčitek je nutnost

Jakmile se proklínáte ( či dané jídlo ) , proč jste to snědli, jak budete vypadat a že takhle svých cílů nedosáhnete, radím vám, běžte od toho pryč. Zamyslete , s čím máte skutečný problém #mindset #nastavenímyšlení .


Zda potřeba zhubnout, není ve finále jen váš pocit, že byste měli nějaké to "kilečko" shodit ( je rozdíl hubnutí z hlediska zdraví a hubnutí, protože to tak cítíte a vidíte ) a proto pak naskakují ty výčitky z potravin, které jsou víceméně nevině.




Proto i v mých nákupech - soutěžní ( dieta ) X mimosoutěžní období - nenalezte výrazný rozdíl ve výběru potravin.

Základem mé pyramidy jsou kvalitní, co nejméně zpracované potraviny , bez omezení určité makroživiny ( nevynechávám žádnou složku - bílkoviny, tuky, sacharidy! ). Opět upozorním, že ale co vyhovuje mě, nemusí vyhovovat vám.


Z bílkovin

  • v soutěžním období čerpám především z masa ( jím jen kuřecí, ostatní nepozřu, ani ryby ), vaječných bílků, proteinu.

  • V mimosoutěžním období najíždím spíše na vegetariánský výživový směr a maso ( krom kvalitních vysoko% šunek #mylittletreat ) vynechávám. Nehledejte v tom žádný extra důvod. Ono když jíte denně cca půl kila masa po dobu např. 2 - 3 m ( a je jeden druh, v mém případě ), určité nechutenství si po tuto dobu vypěstujete ( opět můj pocit, jiný závodník = jiný zvyk ). Zkrátka dokud není chuť čerpám bílkoviny z těchto zdrojů: mléčné výrobky (jsou #laska ), protein, vejce, šunky, cottage sýr, luštěniny




Tuky #bububu ponecháváme

  • v soutěžním i mimosoutěžním období na stejné gramáži, protože jsou pro mé tělo a můj hormonální systém velmi podstatné. Proto čerpám v obou obdobích ze stejných zdrojů: ořechová másla, ořechy, ghee, oleje, celá vejce.



Sacharidy u mě zůstávají stejné, co se týče jejich výběru. Tam si hrajeme právě s daným množstvím a fázi přípravy. Pokud nejsem v přípravě , jdu ihned na udržovací příjem ( tělo nechceš nechávat zbytečně dlouhou dobu v dalším deficitu tím, že budeš navyšovat o 20 -30g / týdně ) a snažím se jej následně zvyšovat #kdobychtěljistzbytečněmálo .

  • Zdroje jsou jakékoliv obiloviny - jáhly, pohanka, rýže, bulgur, kuskus atd..., dále brambory i batáty, ovesné ,ale i jáhlové, rýžové vločky a lupínky a spouustu dalších zdrojů. Jediné na co dbát při výběru, aby neobsahovaly žádný přidaný cukr, ochucovadla a další pro tělo nevýživné složky, které si můžu přidat, v mě vyhovujícím množství, sama.


Zelenina je pro mě alfa omega v obou obdobích! Miluju ji a vždy budu. Ovoce v závěru přípravy vyřazuji ale za to se na něj nejvíc těším vždy v období po závodech. Takže obě kategorie u mě v nákupu nesmějí nikdy chybět. Ujíždím si i na mražených zeleninových směsí, které si následně kombinuji dle své chuti. Mražená zelenina je stejně plnohodnotná jako čerstvá zelenina, takže se ji nemusíte bát. Navíc je skvělý pomocník v nouzi - když vám dojde právě zelenina čerstvá.




103 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page