top of page
  • Obrázek autoraeli.nezvalova

TIPY:Jak z procházky udělat AKTIVNÍ procházku?

Jaro je cítit ve vzduchu a pomalinku se toto období začíná projevovat i hezčím počasím!

Ideální podmínky pro venkovní aktivity tedy začínají.


Chůze, nejzákladnější pohyb, který lidé vykonávají

Chcete-li ušetřit Vaše platební karty či naspořit nějaké penízky do prasátka, pak jsou outdoorové sportovní aktivity přímo pro Vás!

V dnešním článku se chci přiblížit více ke kořenům a podstatě toho nejpřirozenějšího pohybu - chůze.

Chůze z teoretického hlediska

Chůze nám umožňuje přemístění z místa A do místa B. Je to lokomoční pohyb, který je přirozený pro dvounohé ( bipedální ) živočichy jako je i člověk.

 

Lokomoce = pohyb v prostoru pomocí svalové činnosti.

 

Chůze je také pohyb sloužící k plnění základních životních potřeb, k sebeobsluze i k práci. Během chůze se periodicky opakuje krokový cyklus tvořený stojnou a švihovou fází. Stojná fáze tvoří přibližně 62 % cyklu a švihová fáze 38 % cyklu.

- krokový cyklus = interval mezi dvěma stejně se opakujícími jevy během chůze.


Délka krokového cyklu (tzv. dvojkroku) je vzdálenost od prvního kontaktu chodidla ke druhému kontaktu stejného chodidla. Tato vzdálenost se měří od paty po patu.


Základní determinanty chůze představuje rovnováha a pohyb.

- Pohyb ,ve vztahu k chůzi, je schopnost zahájit a udržovat rytmický krokový mechanismus.

- Rovnováha je schopnost zaujmout vertikální posturu a udržovat při tom stabilní postavení.


Na začátku krokového cyklus je potřeba přenést váhu na přední nohu, která se dostává před těžiště. Absorbuje náraz nohy na podložku, adaptuje se na zatížení jako důsledek přenesení váhy těla na jednu nohu (až 70% hmotnosti na jedné noze)

- jednooporové postavení je ve fázi mezistoje a poté ve fázi švihu


Na začátku a konci stojné fáze dochází k dvojité opoře( trvá 10% času, dohromady v průměru 20%) = doba, kdy se opíráme o obě dolní končetiny.

SPRÁVNÁ TECHNIKA CHŮZE aneb dělej to od prvopočátku zdravě:

Nelze plně říct, že existuje jedna správná technika přes kterou nejede vlak. S technikou chůze je to podobné jako s otiskem prstů. Pro každého je technika specifická a individuální. Důležité je dbát na to, abychom při chůzi " nešmajdali" a kolena se nepropadala dovnitř.


Výchozí polohu při běžné vycházkové chůzi zvolte tak, že stojíte s nohama přesně na šířku kyčlí. Ne širší nebo užší. Nohy by měly být v rovině od kyčlí, přes kolena až dolů.

-> Poloha by měla být nejšetrnější k zabránění opotřebení kotníků, kolen, kyčlí a nohou.

  • Kolena směřují dopředu, nevytáčí se do stran. Tomu napomáhá zpevnění paty při vykročení a směrování kroku za palcem.

  • Prsty směřují dopředu ( od palce po malíček , ne směrem ven nebo dovnitř ).

  • Palec je důležitý a nasměřuje - li se za ním tělo, dochází k zapnutí svalů vytvářejících podélnou klenbu chodidla. Od pevné vnitřní strany paty přes malíkovou hranu se zapínají svaly utvářející příčnou klenbu.


Udělejte první krok. Přirozeně při provedení prvního kroku musíte ohnout nohu v kotníku. Znemožnit vám tento bod může nevhodně zvolená obuv. Přesvědčte se, že vaše obuv umožňuje dostatečnou flexibilitu nohám i kotníkům.


Zvuk při dopadu by neměl být žádný a dopad by měl být měkký. Pozorujte, jak pokládáte chodidla na zem.

Využíváte celou plochu chodidla?


Převážná většina při chůzi nerozkládá svou váhu rovnoměrně na celá chodidla, ale často dopadá na paty, došlapuje na špičky nebo vnější či vnitřní strany chodidel.

Při správném - rovnoměrném užívání chodidel během chůze, se můžete zbavit spousty problémů, bolestí a deformací.

POZOR! Máte-li pod sebou tvrdý povrch, pokládejte chodidlo na zem v jeden čas celou svou plochou. Ne vždy je ale chůze s došlapování na celou plochu chodidla VHODNÁ!!!


Došlapujete přes patu?


Udává se, že chůze přes patu je nejpřirozenější. Položíme na zem nejprve patu, pak k ní při došlápnutí přidáme postupně i zbytek chodidla a při dokončení kroku zůstává ve styku se zemí jako poslední palec.

  • Přes patu lze našlapovat v běžných botách díky silné a pružné podrážce.

  • Dále lze takto chodit v terénu s měkkým podložím, díky kterému jsou kroky tlumené přírodním povrchem.

POZOR! Pata sama osobě nemá jak tlumit došlápnutí. Pokud na tvrdém povrchu budete našlapovat tímto způsobem, otřesy, které při chůzi pocítíte, mají zásadní negativní vliv pro vaše tělo, zejména pro kolena.

Zdravotní benefity chůze

  • Procházky venku v přírodě posilují duševní pohodu a zdraví. Prostředí venku bez rušivých vlivů mobilů a počítačů zlepšuje náladu, snižuje stres a snižuje pocity deprese.Chůze uvolňuje přírodní protibolestivé endorfiny do těla.

  • Střídáním rychlé a pomalé chůze zvyšujete vaši kondiční úroveň, posilujete kardiovaskulární systém.Chození účinně zlepšuje krevní oběh, díky čemuž se snižuje krevní tlak a posiluje srdce.

  • Zlepšuje okysličování těla (čímž zpomaluje tvorbu vrásek či zlepšuje paměť).

  • Zvyšuje hustotu kostí.

  • Udržuje tvorbu hormonů, které brání úbytku svalů doprovázející stárnutí a nečinnost.

TIPY , jak z běžné procházky udělat AKTIVNÍ PROCHÁZKU:
  1. Hudba- nevím, jak vy, ale jakmile si pustím hudbu do uší, automaticky se mé tempo chůze přizpůsobí rytmu hudby💪🏻.

  2. Oblečení - zbytečně se nenavlékejte. Jednak tímto lehčím způsobem otužování posílíte imunitní systém a jednak budete mít o to větší potřebu se hýbat a zahřát se!

  3. Používejte zrak! - dopřejte zdravotní procházkou relax nejen vaší psychice,ale i vašemu zraku. Jak? Jednoduše! Zkuste se dívat kolem sebe, do přírody a zaostřujte na předměty v dálce více jak 6m. Vaše oči jsou přetížené každodenním sledováním věcí, činností do blízka ( do 6m, ano i čtení, které je pro vás odpočinkové, tak pro vaše oči není !!! ). Pro snížení rizika zrakových vad, doporučuji pravidelně střídat pohled do blízka a do dálky.

  4. Příroda- choďte na místa, kde vás to naplňuje, kde je kolem vás příroda, šum stromů, vody, zpěv ptáčků... No nezní to malebně jen co to čtěte?

5. Dýchání - ha, to vás ani nenapadlo co? Jakou spojitost má procházka s dýcháním? Asi takto. Zkuste při chůzi aktivně zapojit bránici - dýchací sval, který možná dokážete využít (ale možná taky ne!) ve fitku, během silového tréninku nebo jiné aerobní či anaerobní aktivity. No ,tak já vám říkám, naučte se správnou techniku bráničního dýchání a třeba po takové procházce ucítíte i břišní svalstvo.

6. Držení ( postura ) těla - s předchozím bodem souvisí i tento poslední. Hrbení, ale i prohýbání zad nebo např. nepřirozené zakřivení krční páteře, když se koukáte do mobilu, ve finále není pro tělo až tak prospěšné. Vzpřímená chůze ( bacha na záklon hlavy) , lehce zatažené bříško, tempo chůze ( díky hudbě ) se správným bráničním dýcháním vám ve finále vydá pěkný energetický výdej ani nemrknete!

7. Edukace - chcete spojit příjemné s užitečným? Co si takhle pustit do uší nějaký edukativní "podcast" nebo učivo, které se potřebujete naučit, si nahrajte ve formě zvukového záznamu do mobilu a můžete se při chůzi zároveň učit.


Kdo si od teď na pár bodů na procházce vždy vzpomene a pokusí se je aplikovat?

Budete si dávat větší pozor na to, jak vlastně chodíte a zda chůze je tedy skutečně PRO VAŠE ZDRAVÍ?




 

ZDROJE:

84 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page