top of page
  • Obrázek autoraeli.nezvalova

Vliv ročních období na organismus aneb co nám tělo signalizuje

Každé RO je charakteristické nejen změnami v přírodě. Naše tělo na každé období reaguje také. V některých obdobích změny zaznamenáváme a v jiných proběhnou dosti nepatrně, že je ani nepocítíme.


Podzim je roční období, kdy většina senzitivních jedinců může pociťovat na sobě změny o něco intenzivněji. Ti méně vnímaví je zaznamenají v menší míře. Dost často projevy organismu nemusíme ani připisovat aktuálnímu ročnímu období.

Někdy si pomyslíme:

  • jak těžký pracovní den jsme měli

  • prožíváme aktualně stresové období, nejistotu, životní změny,

  • stojí před námi důležitá rozhodnutí a mezníky

To vše ovlivňuje „chování“ našeho těla i mysli.


Občas si ale můžeme pomyslet i to, že se nám v životě nic zásadního neděje a my nevíme, z čeho neobvyklé projevy těla pramení…

Pojďme si v dnešním článku rozebrat a ukázat si, jak tělo „ pracuje“ v jednotlivých ročních obdobích.

 

PODZIM:

Už z charakteristiky samotného období můžeme vyvodit, že během podzimu se příroda chystá k zimnímu spánku. Zahajuje tedy jakýsi „úsporný režim“. Stejně tak se dá chápat i náš organismus.

Můžeme pociťovat vyšší míru únavy, méně energie a chuti do jakýchkoliv činností, což může mít spojitost i se samotným „napojením“ na přírodu. Počasí je pochmurné, teplota se snižuje a to příliš neprospívá ani naší duši.


Na podzim není dobré snažit se o výkonnost, která může pokulhávat. Během podzimního období tělu dopřávejte spíše chvilky klidu, relaxační činnosti či služby. Pečujte o svou tělesnou schránku i o své nitro. Snažte se čerpat energii ze všeho, co vám navozuje příjemné pocity. Tím tělo posilujete mnohem více, než kdybyste se dřeli do úmoru.

Během podzimu jsou

citlivější orgány především plíce a průdušky (dýchací soustava), tlusté střevo. Sami jistě pozorujete vyšší výskyt onemocnění dýchacích cest během tohoto období.

Rýmy, chřipky, kašel, zhoršení astmat, nachlazení.


Je proto velmi důležité posilovat tyto orgány už kvůli tomu, že jsou spolu provázané. Co se týče střevní mikrobioty (jindy přezdíván „druhý mozek“ -> osa střevo - mozek), začíná se čím dál tím více vyzdvihovat jeho důležitost v souvislosti s naším imunitním systémem. Dbejte tedy jak na svůj jídelníček, tak na výživu mikroorganismů osidlující vaše střevo.


Podzim je skvělý čas na protřídění věcí, oblečení, nádobí. Zkrátka všeho, co již nepotřebujete, co vám překáží, abyste provzdušnili prostor, který obýváte a stejně tak, abyste očistili mysl od všech těžkostí, které aktuálně nejsou až tak zásadní, protože vaše tělo potřebuje oddech od celoročního shonu.

ZIMA:

Opět, promítneme-li si zimní období v přírodě, je to období klidu a spánku. Je to doba, kdy končí rok, což se může promítnout v našem životě.

I my si dáváme nová předsevzetí, chystáme se na život v nadcházejícím roce a sbíráme do něj energii, sílu, abychom mohli tvořit a pracovat v plné síle.


Dopřejte si v zimě dostatečný odpočinek, zbytečně se nežeňte do situací, které vám nepůsobí příliš dobře, a nesnažte se vše za každou cenu stihnout. Celý ten shon by mohl organismus akorát oslabit a podnítit zánět v těle.

Zklidněte svoji mysl, tok myšlenek a zaměřte se na kouzlo přítomného okamžiku. Nadcházející svátky, čas strávený s rodinou a dětmi, krásu spící přírody.

Během zimního období jsou citlivější orgány především ledviny a močový měchýř. Je důležité brát zřetel na tyto orgány během svátečních radovánek. Velká míra alkoholu může krátkodobě překrýt vaše trápení a problémy, ale organismu, a především ledvinám, může spíše uškodit. Všeho s mírou, jak se říká.

Nebojte se v těchto časech svěřit s vašimi problémy blízkým osobám. V tento sváteční a poklidný čas mají k sobě rodiny blíž, než kdykoliv jindy během roku. Své psychické zdraví ani v tomto ročním období neopomíjejte.

JARO:

Období, kdy se příroda začíná probouzet k životu. Začíná z ní sálat energie, rodí se nový život, ptactvo k nám opět přilétá vlivem vyšších teplot a celkově nás rozpuk začíná naplňovat jakýmsi blahem, nadějí.


Během jara náš organismus může procházet jistou detoxikací. Tím, že „začínáme od znova“, chceme se očistit (detoxikovat) od všech potencionálních toxinů a škůdců.

Někteří mohou držet očistné půsty (nemám tím na mysli ty marketingové detoxy za nehorázné peníze) v rámci Velikonoc. Dopřát svému tělu oddech, aby v novém roce začalo „s čistím štítem“ zevně i zevnitř. Plné energie, síly a napojení na přírodu.


Orgány, které se pojí s jarním obdobím, jsou játra a žlučník. Což je logické už z podstaty, že játra v našem těle (spolu s dalšími orgány) zajišťují každodenní detoxikaci těla od různých toxických látek či likvidují odpad v těle. Nicméně i organismus po dlouhých, klidných měsících potřebuje chvíli čas na zotavení a nastartování. Je proto vhodné tělu dopomoc vyváženým jídelníčkem a přísunem makro i mikroživin z celistvé stravy.

Nesmíme zapomínat ani na naše psychické zdraví, které jde ruku v ruce s tím fyzickým. Proto si dopřávejme např. procházky v přírodě, kde na nás pomalu, ale jistě začíná sálat slunce, rozhlížejme se kolem a kochejme se krásami jarní přírody. Vše, co posiluje naše psychické zdraví je v tomto období vítáno.


LÉTO:

Z hlediska vlivu na organismus, rozdělujeme léto na 2 části. Léto jako takové a pozdní léto.

První se tedy budu věnovat „létu“. V tomto období je tělo nastartované a jede „na plný plyn“. Jsme v půli roku a tedy již půl roku energie a výkonu podáváme. Během léta si z hlediska výživy dopřávejme co nečerstvější potraviny. Na zahradách a polích začínají dozrávat ovoce a zelenina. Je tedy nejvyšší čas těchto domácích plodů přírody využít a obohatit jimi náš jídelníček. Čerstvá ovoce a zeleniny dodá tělu potřebné a často i chybějící vitamíny a minerály. Stejně tak sluníčko je během leta skvělým zdrojem vitaminu D. Dopřávejme tělu přirozený pohyb v podobě různých sportovních aktivit, které v horkých dnech a krásném počasí přímo vybízí.



Srdce a tenké střevo jsou orgány, které mohou být v letním období citlivější. Tenké střevo můžeme posilovat výše zmíněným vyváženým jídelníček s přemírou syrových, lokálně dostupných potravin. Srdce poté úzce souvisí s psychickým vypětím. Jistě dobře známe nepříjemné srdeční arytmie či další projevy spojené s vyšší tenzí, stresem, nátlakem na výkon. I zde je potřeba přistupovat k tělu i duši s úctou a uvědomit si vlastní limity a hranice.

Pozdní léto vybízí ke konzumaci lokálně dostupných surovin o něco více. Můžeme si některé zdroje ovoce a zeleniny zamrazit či zavařit na roční období, kdy přísun čerstvé lokální zeleniny a ovoce bude nedostatečný. Pozdní léto často nazýváme také „babím létem.“ Je to jakýsi přechod mezi létem a podzimem, kdy rána jsou již chladná a odpoledne či večery jsou stále teplé a vybízejí k příjemným posezením venku.

Během této doby má člověk nejblíže k zemi, k půdě, která poskytuje plodiny.



Orgány citlivé v tomto období pak jsou žaludek a slezina. I proto je potřeba dbát na to, co si do těla dáváme, jak své tělo vyživujeme, ale stejně tak, jak psychicky odolní dokážeme být, protože právě nervozita, negativní energie, pocity strachu a neklidu nám mohou způsobit žaludeční potíže, nechutenství.



Závěrem už bych jen ráda dodala. Zlepšujme kvalitu svého života po celý rok. Dbejme o své zdraví jako o to nejcennější. Připusťme si, že někdy se můžeme cítit více unavení, vyčerpaní a dovolme tělu dopřát klid a odpočinek, žádá-li si o něj. Naslouchejme svému tělu, ale i přírodě. Snažme se s ní komunikovat, pozorovat jak se chová a dávat si naše projevy těla do souvislosti s přírodou. Přece jen jsme my, lidské bytosti, zacyklené. S určitými biologickými (cirkadiánními) rytmy. Jen vlivem vývoje, modernizace a nátlaku na výkon pouto s přírodou ztrácíme.


Je dobré se občas zastavit, uvědomit si, kde se nacházíme, zda se vůbec v této situaci nacházet chceme.


Můžeme něco vylepšit?

Zlepšit si zdravou budoucnost a zázemí?


Nebojte se změn, které vás posunou k lepšímu a obohatí. Dost často přispějí ke zlepšení vašeho zdravotního stavu a psychické pohody.

188 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page