top of page
  • Obrázek autoraeli.nezvalova

Restart den: bez odpočinku výsledků nedosáhneš




Kolikrát po celém náročném dnu / týdnu / měsíci, vašeho aktivního mimopracovního života, jste nadšení, jak jste:

" udělali něco pro své zdraví > zničili se > dali si pořádně do těla".


Kdy jste ale naposledy udělali něco opravdu přínosného PRO SVÉ ZDRAVÍ, co by nemělo nic společného s jeho sebezničením, když to od vás vlastně ani nevyžadovalo?

Máte problém s odpočinkem - máte problém se sebou

Věřím, že nabídky, ať už z okruhu přátel, rodiny či kulturních a sportovních akcí, jsou v horké letní dny, kdy je k takovým aktivitám počasí přímo stvořené, velkým lákadlem jít a něco dělat. Málo lidí opravdu uposlechne sám sebe, svůj vnitřní hlásek volající po restartu, relaxaci a odpočinku BEZ jakékoliv fyzické nebo sociální aktivity ( ale když je hnusně, to se najednou lenoší samou radostí ).



Regenerace, spadá do zdravého životního stylu a je jeho velmi podstatnou složkou. A pokud si sami nepamatujete, kdy jste si takový den #off zařadili, s lítostí vám musím oznámit, že máte problém.

Není to jen o poruchách příjmu potravy, fanatickém vyřazování veškerých ( údajných ) škodlivin ze stravy, sociálních úzkostech, radikálních výživových směrech, které neuznávají výjimky a jiných civilizačních nemocech.


 

Problém či určitá forma nemoci, kterou trpí snad každý z nás, pramení z vás - vašeho já. Pokud si nepřipouštíte dostatečný odpočinek, zregenerování vašeho těla i mysli, dalo by se svým způsobem říct, že jste také "nemocní". Zakořeněná představa slova "nemoc" je v nás, lidech, natolik silná, že se jiným formám novodobých nemocí, které se na nás valí, vyhýbáme nebo si je nepřipouštíme.


Co pozoruji z okolního světa, tak existují dva typy lidí.



  1. Ta první skupina má nastavený svůj sebesystém na velmi vysokém žebříčku. Jejich prezentování na veřejnosti, ale v druhé skupině lidí, vyvolává určitou formu závisti ( ať už vědomou či nevědomou ), protože jsou úspěšní, nemají ve svém životě žádné překážky ( pozor, tady bych chtěla zmínit, že není vše tak, jak se může na veřejnosti prezentovat ) a s lidmi z druhé skupiny neztrácejí čas, protože by je jen brzdili. Nezmiňuji zde chování těchto lidí, protože ta většinová, druhá, část v nich vidí obvykle ty špatné formy vlastností - povýšenost, sobeckost, nadřazenost, nesnášenlivost, pyšnost, luxus ,atd. Každopádně tato skupina nemá absolutně problém nebo jen minimální se svým zdravím. Proč ? Odpověď je naprosto banální -na něj čas. Dokáže si hodnotově určit, co je opravdu životní priorita, bez čeho by růstu ve svém zájmu nedosáhl a co pro to musí udělat #relax #restart #dayoffline .




  1. Druhou skupinu už netřeba až tak rozvádět. Každý z nás, který do ní spadá , by se měl nad svým životem zamyslet a směřovat ho k životu v té první skupině. Jedině tak prožijete spokojený život. Charakteristika sebesystému v druhé skupině by byla velmi bídná. Určité složky mohou být vyšší, ty zásadní, které tvoří hodnotový žebříček v životě jsou ale často ve velmi bídném stavu. Každodenní rutina, stereotypnost v životě, je určitým projevem " naučené bezmocnosti " , což skupině nemusí úplně vadit ( dá se to z dlouhodobého hlediska snést ) , ale ani vyhovovat, protože nic pozitivního do života nepřináší. Tím lidé stagnují, nerozvíjí svůj potenciál , kapacitu mozku, informativnost a další aspekty a možnosti života, které jsou jim z okolního světa nabízeny. SAMI si je nevpouštějí do života nebo se od nich odrazují, díky pomyslným vedlejším větám začínající na" PROTOŽE, ALE ..." . Jestli jste se i vy trochu smysluplně nad stručným popisem druhé skupiny zamysleli, zkuste si odvodit, jak by mohlo vypadat její zdraví? Asi nic moc...A ono to bude

víc NIC než moc.

U běžných rekreačních cvičenců pozoruji daleko vyšší míru (ne)potřebné aktivity, než u sportovců na profesionální úrovni. Je to zvláštní?



Když jsi profesionál, musíš dosahovat výsledky jen nadměrnou fyzickou aktivitou v přípravě ?
Když jsi profesionál, musíš dosahovat výsledky jen nadměrnou fyzickou aktivitou v přípravě ?

Kdepaaak, i to je velmi zásadní omyl, v oblasti zdraví , výživy a fitness. Samozřejmě , že tito sportovci nebudou na sociálních sítích veřejně prezentovat, jak dnes proleželi a prospali celý den v posteli, protože potřebovali dostatečně zregenerovat. Takhle by přízně fanoušků úplně nedosáhli ( bez kvalitního marketingu se dnes velmi těžko prosadíte). Navíc v těchto #off dnech často odkládají právě zmiňované sociální sítě a veškerou nepotřebnou techniku, protože to k opětovnému restartu svého těla úplně nepřispívá. Na ležení v posteli, čtení knih či poslechu relaxační hudby není úplně co poutavého zveřejňovat.

Výsledky, to je cíl, po čem tito sportovci i jejich fanoušci touží. Bez kvalitní regenerace, i klidně s dopomocí služeb, které dnešní doba nabízí , se tak málokomu podaří dosáhnout vytoužených cílů.

Odpočiň si!

I já taková byla. Oceňte minulý čas v předešlé větě. S přibývajícími zkušenostmi, rostoucí informovaností a zájmem jsem ten klíč k vytouženým výsledkům a cílům našla. Nadále jsem otevřená novým zkušenostem a příležitostem, které mě i po stránce odpočinku a regenerace posunou zas o kus dál, v mém zdravém životním stylu a stanoveným výsledkům.

Právě dnešní článek vznikl na popud mé potřeby: DEN RESTARTU. Mít možnost krásného celodenního cyklovýletu, ve valašské krajině, s výhledem na přírodu, regionální památky a v příjemní společnosti, se neodmítá? Neodmítá, pokud jste s myšlenkou a nápadem sami ztotožnění a nebo pokud ( jak už jsem zmiňovala v úvodu článku ) MÁTE SE SEBOU PROBLEM #nemoc . Rozumný, zdravý člověk, si sám dokáže zhodnotit zda:



  • Ano, ráda pojedu , protože mě to v ničem nebrzdí, neomezuje a dělám to S CHUTÍ SÁM PRO SEBE.

  • Ne, vzhledem k mému momentálnímu zdravotnímu stavu, chci být chvíli sám se sebou, zajímat se a uskutečnit aktivity, co baví mě, odpočinout si po náročném týdnu / dnu, potřebuji si dodělat rozdělanou práci nebo si jen chci udělat hezký den po svém a VYPNOUT.

Věřte mi, že naučit se říkat NE, v situacích, kdy máte pádný důvod, za kterým si stojíte a přes který "nejede vlak", protože je to pro vás, váš sebesystém, utváření vaší osobnosti podstatné a přínosné, tak je to velmi osvobozující pocit.

Na závěr článku si troufám říct, že pokud nabízené aktivity odmítnete lidem, kteří jsou ve vašem životě podstatní a TI praví, tak vše určitě pochopí a přijmou s racionálním nadhledem a klidem.


Zkus se na chvíli stát lvíčkem i ty...


73 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page