top of page
  • Obrázek autoraeli.nezvalova

Mama's greens: Pěstování mikrobylinek - microgreens - mikrozeleniny

Krásnou jakoukoliv denní dobu, kdy tento článek čtete, milí čtenáři!

V dnešním článku bych vám chtěla představit jeden začínající eshop, který váš vztah ke zdraví posune zase o něco dál - Mama's greens.



O co jedná? O mé milované klíčení. Pokud nemáte o klíčení a namáčení žádné informace, doporučuji se vrátit o pár článku zpět a přečíst si alespoň krátké shrnutí, které jsem napsala ve článku o tucích.


Mikrobylinky - microgreens - mikrozelenina

V podstatě se jedná o mladé výhonky zeleniny a bylinek, které se sklízejí 7-14 dní po vyklíčení. Jde o první lístky rostliny, které se sklízejí ve výšce 5 - 10 cm.



Jsou charakteristické svojí intenzivní chutí, milým vzhledem, ale především svojí vysokou nutriční hodnotou, která může být až mnohonásobně vyšší, na rozdíl od běžně vzrostlé zeleniny.

V eshopu na IG prozatím naleznete semena:

  • zeleného hrášku,

  • ředkvičky,

  • bazalky,

  • brokolice,

  • rukoly,

  • červeného zelí,

  • hořčice bílé,

  • fazole mungo,

  • pšenice a

  • slunečnice

Použití

Ideální použití je do studené kuchyně, jako obohacení vašeho jídla o mikronutrienty. Respektive není vhodné, aby prošly varem (= tepelnou úpravou, případně jen pár sec.), proto se doporučuje je přidávat až v závěru vašeho kulinářského umění.


Do salátů, polévek,smoothies, na pečivo, do všech slaných, ale i sladkých pokrmů jako dekorace. Využití se meze nekladou!


Jelikož jsou mikronutrienty ze stravy v dnešní době cenná záležitost, protože ani půda už není tak bohatá, jak bývala vlivem agrochemikálií, z mého pohledu, je tohle skvělý způsob, jak je doplňovat.


A protože se jedná o velmi jednoduchý způsob pěstovaní i údržby, můžete se do toho pustit jako úplní začátečníci. Pěstování mikrogreens je vhodné i v malém prostoru, takže žádný výmluvy ;) .

Skladování

Doporučuje se při teplotě 1-5 °C , spotřebovat ideálně, co nejdříve ( cca 5 dní ) od data sklizně.

Před použitím je nutné microgreens propláchnout studenou vodou.

Hydroponický způsob pěstování

Slyšíte tenhle složitý název poprvé? Až vám jej přiblížím, budete si říkat:

" To znám, jen nevím, že se takto nazývá."


Jedná se o méně nákladný způsob pěstování, jak z hlediska financí, tak z hlediska péče a času.

Tento způsob pěstování zároveň snižuje riziko výskytu plísní,alergenů či různých škůdců a chorob.


Klíčky rostou rychleji, jsou životaschopné a nositelem živin je, jak již z názvu můžete odvodit, voda. K pěstování se používají různé materiály, respektive "pěstební média".


Zakoupíte-li si sadu u Mama's greens, dostanete k pěstování 100% organickou lněnou podušku, která bude nositelem živin a vláhy pro vaše klíčky. Tyto podušky jsou v přírodě 100% rozložitelné, prodyšné, přírodního původu (len) a zaručí vám čistotu a bezprašnost pro vaše microgreens.


Jak pěstovat???

Jak jsem již zmiňovala v odstavci výše, pěstovat můžete kdekoliv a kdykoliv. Začátečníci i ostřílení mazáci. Stačí si k tomu zakoupit pouze sadu, kterou nabízí eshop za úžasnou cenu 89,- !!

Co v sadě naleznete?

1 x návod, jak pěstovat

2 x pytlíky semen, dle výběru

2 x podušky (jeden pytlík semen určen pro jeden výsev na jedné lněné rohožce)

1 x nádobu s víkem, která může sloužit pro pěstování, ale i pro skladování klíčků


V případě zájmu kontaktujte:

nebo prostřednictvím emailu: info@mamasgreens.cz


A jak to šlo mně?

1.Instrukce, kromě návodu, máte i na zadní straně pytlíčku jednotlivých semen. Já se rozhodla pro ředkvičky, které nakličují ze všech nejrychleji a hrášek.


2. Semena propláchneme a dáme je namáčet na několik hodin.


3. Opět semena propláchneme a rovnoměrně je rozprostřeme na již namočenou lněnou podušku ( tu předem dostatečně namočíme,ale zbývající vodu slijeme), která je vložená v misce.



4. Semena postříkáme rozprašovačem ideálně destilovanou či stojatou vodou a zakryjeme víkem (neuzavřeme víko plně, vždy zajistíme přísun vzduchu, např. 2x denně, ráno a večer). Důležité je, aby poduška zůstávala vlhká, ale neplavala ve vodě.


5. Vyčkáme cca 2-4 dny než semena začnou klíčit. Poté víko odstraníme a přesuneme na světlé místo v místnosti (ne na přímé sluneční záření). Stále zvlhčujeme rozprašovačem, dle potřeby, udává se min. 2x denně.



6. Po cca 7-14 dnech (záleží na druhu semene) sklidíme úrodu. Klíčky by měly dosahovat cca 4-7 cm ( opět dle druhu semene). Pro skladování můžete použít nakličovací misku.





635 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page